Klantcase

Veiligheidsobservatie-traject bij Liander Logistiek

Medewerkers betrekken bij veiligheid. Dat vinden wij belangrijk. Met name teamleiders en managers moeten in gesprek kunnen gaan met hun medewerkers. We gaan in gesprek met Rob Hermans – Procesmanager Warehousing bij Liander Logistiek over het veiligheidsobservatietraject.

Consulting
Safety Culture

Waar moet je nu precies op letten tijdens het lopen van een veiligheidsobservatieronde? Door medewerkers te laten oefenen met het (h)erkennen en observeren van risico’s wordt het voor hen eenvoudiger om een veiligheidsobservatieronde of werkplekinspectie uit te voeren. Wij coachen je.

Neem contact op Advies is nooit ver weg
VO-traject

Hoe ziet het traject eruit? 

Liander heeft gekozen voor het VO-traject. Hierin leren onze teamleiders op een open manier over veiligheid in gesprek te gaan. 

Het VO-traject is gestart met een intakegesprek en een locatiebezoek. De training zelf bestaat uit drie onderdelen voor teamleiders en managers van Liander Logistiek. De eerste trainingsdag begon met een korte theoretische inleiding van de ‘acht energiebronnen’, voor ons een nieuwe en gestructureerde manier om opnieuw naar risico’s in de werkomgeving te kijken. De cursisten hebben meteen met de ‘acht energiebronnen’ geoefend op de werkplek. In de middag werd het voeren van een ‘open veiligheidsgesprek’ toegelicht en hebben de cursisten met een aantal medewerkers op de vloer de veiligheidsobservatierondes gehouden. Het betrekken van de medewerkers zorgt ervoor dat de betrokkenheid en het bewustzijn duidelijk verbeterd. Ook wordt deze manier door medewerkers erg op prijs gesteld. Het VO-traject bestond verder een praktijkperiode en een terugkomsessie van twee uur om ervaringen terug te koppelen en uit te wisselen. 

Veiligheidscultuur

Veiligheidsbewustzijn vergroten

Onveilig gedrag speelt vaak een rol bij ongevallen op de werkvloer. Door het veiligheidsbewustzijn te vergroten kunnen (gedrags)patronen die onveilig gedrag in stand houden worden doorbroken. Hoe pak je het aan? 

Contact Help mij op weg
Effect

Welk effect zie je? 

Het effect is vaak direct zichtbaar, omdat deze manier van werken medewerkers enthousiasmeert om anders naar veiligheid te kijken. Dit zie je terug doordat ze meer verantwoordelijkheid nemen om aan te geven wanneer veiligheid in gedrang komt. Ook komen hier de nodige verbeterideeën uit om veiligheid te verbeteren. 

Wat maakt het een succes 

Naar mijn mening zijn het betrokken en enthousiaste mensen, die vanuit praktijk de trainingen verzorgen. Het gebruik maken van de zogenaamde “acht energiebronnen” helpt ons om gestructureerd naar veiligheid in de werkomgeving te kijken. 

Veiligheidsobservaties zijn een goede manier om het veiligheidsbewustzijn van medewerkers te vergroten. Het betrekken van medewerkers door het voeren van open veiligheidsgesprekken (VOR) werkt in deze opzet goed. 

Actueel

Onze nieuwste artikelen

Organisaties zijn kwetsbaarder dan ooit

Lees verder

Whitepaper: Informatiebeveiliging met ISO 27001 of NEN 7510

Lees verder

Veiligheidskundige Tessa staat met column in vakblad van NVVK

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht