Risicobeoordeling
Machinerichtlijn en Richtlijn Arbeidsmiddelen
Op zoek naar een expert die voor jou de risicobeoordeling kan uitvoeren? Het team Machine Safety van Kader staat voor je klaar.
Twee teams van Kader Group voeren bij Rijkswaterstaat in opdracht van Combinatie Mourik-Dynniq (CMD) een risicobeoordeling conform Machinerichtlijn en Richtlijn Arbeidsmiddelen uit.
Van verpakkingsmachine tot productielijn, van voedingsmiddelenconcern tot sluiscomplex. Werk je met machines, dan wil je de veiligheidheid goed voor elkaar hebben. Met Kader Machine Safety haal je dé expertise in huis die je nodig hebt.
Combinatie Mourik-Dynniq (CMD) verzorgt voor Rijkswaterstaat sinds 2020 het vaste en variabele onderhoud voor bijna alle objecten in de Maas en Maaskanalen. Het onderhoud vindt plaats op gebied van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering voor sluizen, stuwen, gemalen en bruggen. Twee teams van Kader Group voeren in opdracht van CMD een risicobeoordeling conform Machinerichtlijn en Richtlijn Arbeidsmiddelen uit.
Rijkswaterstaat heeft zich tot doel gesteld om alle machines in hun areaal in 2030 CE gemarkeerd te hebben. De eerste stap om dit doel te bereiken is het in kaart brengen van alle machineveiligheidsrisico’s en het bepalen van risico reducerende maatregelen. CMD is gevraagd door Rijkswaterstaat, met het Kader Group machineveiligheidsteam als onderaannemer, de risicobeoordeling uit te voeren.
Het te beoordelen areaal ligt in de Maas in Limburg en Noord-Brabant en beslaat zo’n 240 kilometer Maas en ongeveer 40 kilometer kanalen. De relatief korte doorlooptijd van de risicobeoordeling maakt dat met twee teams gewerkt wordt in plaats van de reguliere een tot twee consultants. Zo hebben inmiddels al 7 consultants van Kader Group aan het project gewerkt en inmiddels is ook een team van DON Bureau ingeschakeld, dat in december 2021 onderdeel werd van Kader Group. In de risicobeoordeling worden ook de bepaling van de grenzen van de machines, vaststellen van de essentiële eisen (Machinerichtlijn) en de minimum eisen (Richtlijn Arbeidsmiddelen) meegenomen.
Onze adviseurs hebben tot nu toe voor zeven complexen in de Maas de risicobeoordeling uitgevoerd, waarbij elk complex uit meerdere machines bestaat. Zo bestaat het complex Roermond uit een stuwdeel (Stoney en Poiree), een vispassage (arbeidsmiddel) en een sluis. Op dit moment werken de twee teams aan drie complexen en later dit jaar en de eerste helft van volgend jaar zijn de overige zeven complexen aan de beurt. Daarmee is een eerste stap gezet richting de doelstellingen die Rijkswaterstaat zich heeft gesteld voor haar areaal.
Op zoek naar een expert die voor jou de risicobeoordeling kan uitvoeren? Het team Machine Safety van Kader staat voor je klaar.