Consulting

PSA-onderzoek

Zijn jouw medewerkers in balans? Als werkgever ben je verplicht om beleid te maken om psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te voorkomen of te verminderen. Dit doe je aan de hand van de RI&E. Soms brengt de RI&E de PSA onvoldoende in kaart. Met een verdiepend PSA-onderzoek breng je alle problemen wél in kaart.

Als een organisatie geen PSA-onderzoek uitvoert, kunnen ongewenste omgangsvormen en/of een te hoge werkdruk onopgemerkt blijven. Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld stress en fysieke, psychische en sociale klachten. PSA kan bovendien leiden tot (langdurige) uitval en zelfs arbeidsongeschiktheid.

Ondersteuning Kader bij PSA-onderzoek

Wij kunnen je ondersteunen bij het volledige PSA-onderzoek. Daarbij gebruiken we het JD-R model. Vervolgens gaat een Kader-adviseur met je in gesprek en bepaalt in samenspraak hoe het onderzoek wordt ingericht.

Uit dit gesprek komt een vragenlijst. Die zetten we met een enquête-tool binnen de organisatie uit. Ook stelt onze adviseur samen met jou een interviewvragenlijst. Daarmee verzamelen we kwalitatieve informatie over PSA.

Sterktes en actiepunten

Zodra de data zijn verzameld, levert Kader een overzichtelijk rapport met de sterktes en concrete actiepunten. Ook verzorgt Kader de eindpresentatie, bijvoorbeeld voor het MT en de OR. Hierin staan de belangrijkste PSA-gerelateerde bevindingen centraal.

Ten slotte kan Kader helpen met het verwerken van de actiepunten in de RI&E, het implementeren van de actiepunten en het opstellen van PSA-beleid als onderdeel van het algemene Arbobeleid.

Benieuwd naar meer informatie? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Actueel

Gerelateerd nieuws

Vertrouwenspersoon; een nieuwe hype of een zegen?

Lees verder

Dit zijn de eisen voor een actuele Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E)

Lees verder

Webinar: Psychosociale arbeidsbelasting in de RI&E

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht