Meer informatie?
Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie over het PSA-onderzoek? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen.
Als werkgever ben je verplicht om beleid te maken om psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te voorkomen of te verminderen. Dit doe je aan de hand van de RI&E. Met dit document breng je alle arbeidsrisico’s in kaart. Maar soms geeft de RI&E onvoldoende zicht op de mate van PSA en de factoren die hierbij van invloed zijn. In dat geval is een verdiepend onderzoek nodig.
Vraag een offerte aanOnze ervaren consultants ondersteunen je graag bij het uitvoeren van een volledig PSA onderzoek. Met een deskundige aan je zij weet je dat je niets mist, en nog veel belangrijker: Dat er goed gezorgd wordt voor je medewerkers. Hiermee voorkom je verzuim en werk je toe naar betere uitkomsten voor je organisatie.
Psychosociale arbeidsbelasting, oftewel PSA, gaat over alle factoren die van invloed zijn op het (mentale) welzijn van je medewerkers. Zitten zij lekker in hun vel? Heerst er een goede werk-privé balans? Of is er sprake van stress of psychische of sociale klachten als gevolg van bijvoorbeeld ongewenste omgangsvormen of een te hoge werkdruk? Door het doen van een PSA-onderzoek krijg je inzicht in welke van deze zaken er spelen op de werkvloer.
Zonder een PSA onderzoek kunnen problemen zoals bijvoorbeeld stress en psychische klachten onopgemerkt blijven. Dit kan leiden tot ziekteverzuim en op de langer termijn zelfs arbeidsongeschiktheid. Dit wil je als werkgever natuurlijk voorkomen. Daarnaast is een verdiepend PSA-onderzoek verplicht wanneer blijkt dat de RI&E zelf de risico’s onvoldoende in kaart brengt. De RI&E is pas volledig wanneer ook alle benodigde verdiepende onderzoeken zijn uitgevoerd. Als blijkt dat een verdiepend onderzoek nodig is geldt er dus ook een verplichting vanuit de wet.
Wanneer je Kader inschakelt om je te ondersteunen bij het PSA-onderzoek, zullen we allereerst met je in gesprek gaan om te bepalen hoe het onderzoek wordt ingericht. We gaan samen aan de slag op basis van de volgende 5 fasen:
Fase 1: Structuur
Om PSA gedegen te onderzoeken, is het belangrijk dat de structuur op orde is. Samen kijken we naar de huidige situatie. Wat wordt er momenteel al gedaan aan/met PSA? En wat is de gewenste situatie waar we naartoe willen? Vervolgens bepalen we met elkaar wat er nodig is om deze doelen te bereiken. Dit doen we door middel van een kick-off brainstormsessie met de relevante stakeholders. Hiermee wordt ook het draagvlak voor het onderzoek vergroot. Daarnaast richten we ons tijdens deze fase op de inrichting van het onderzoek. Welke onderzoeksmethoden worden bijvoorbeeld gebruikt? Hoe ziet de organisatiestructuur eruit? En wat is de minimale respons die we willen bereiken/hoe komen we daar?
Fase 2: Risico’s beoordelen
Nu gaan we aan de slag met het beoordelen van de risico’s. Dit doen we aan de hand van verschillende informatiebronnen. Denk aan enquêtes, interviews en verzuimcijfers. Maar ook branche specifieke informatie en het beleid wat al binnen de organisatie geldt.
Al de opgehaalde informatie wordt vervolgens geanalyseerd en gerapporteerd. Daarna bieden we een helder overzicht van de geconstateerde risico’s en een concreet plan van aanpak om aan de slag te gaan met risico reducerende maatregelen. Het is belangrijk om deze informatie ook in de RI&E te integreren. Uiteindelijk zal die getoetst worden door een gecertificeerde kerndeskundige.
Fase 3: Plan van aanpak
Tijdens deze fase wordt het plan van aanpak uitgevoerd. Het is van belang om het PSA-beleid continu te actualiseren en bij te houden op basis van de veranderingen in de situatie en behaalde resultaten. Wanneer het gewenst is kunnen onze consultants je hier ook bij ondersteunen.
Fase 4: Borging
De borging van PSA is net zo belangrijk als de uitvoering van het plan van aanpak zelf. Het is dan ook essentieel om PSA periodiek te onderzoeken en de informatie in de RI&E te verwerken. Dit kan ook aan de hand van pulse-onderzoeken. Kader kan hierbij ondersteunen door middel van een onderhoudscontract.
Fase 5: Cultuur
Borging (fase 4) valt of staat met het stimuleren van een veiligheidscultuur waarin veiligheid, gezondheid en welzijn hoog in het vaandel staan. Dit creëer en stimuleer je onder andere door middel van bewustwordingscampagnes en door het organiseren van periodieke voorlichting en instructie aan medewerkers op de werkvloer. Kader heeft specialisten in huis die je hiermee graag op weg helpen, of zaken uit handen nemen. De betrokkenheid van management bij de borging van een goede cultuur is hierbij erg belangrijk. Goed voorbeeld doet immers volgen.
De RI&E, waar het PSA-onderzoek onderdeel van is, is een levendig document wat belangrijk is om periodiek te evalueren en bij te werken. De omstandigheden binnen je organisatie kunnen immers regelmatig veranderen. Zo moet ook het PSA-beleid worden bijgewerkt, en is het opnieuw uitvoeren van een PSA onderzoek soms nodig om aan te tonen of de implementatie van de actiepunten de gewenste verbetering heeft opgeleverd. Maar als je organisatie zich blijft inzetten om de mate van PSA te verminderen, zal een extra verdiepend onderzoek na verloop van tijd wellicht niet meer nodig zijn en is de RI&E op zichzelf voldoende. Dit ligt allemaal aan jouw specifieke situatie en hoe die zich ontwikkelt.
Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie over het PSA-onderzoek? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen.
Ben je klaar om aan de slag te gaan met een verdiepend PSA onderzoek? Vraag dan direct een offerte aan en we gaan samen aan de slag.
Vraag een PSA-onderzoek aan