Consulting

GDP-API Registratie

Wanneer je als bedrijf geneesmiddelen wilt produceren, importeren of distribueren is het verplicht om een API-registratie te hebben. API staat voor Active Pharmaceutical Ingredient, oftewel, de ‘Werkzame stof’. Dit is de stof die zorgt voor het effect van een medicijn. De registratieaanvraag moet gedaan worden voordat je enige bedrijfsactiviteiten met API’s start, zelfs wanneer je bedrijf al een bestaande opiumontheffing of groothandelsvergunning heeft. Aan de API’s zijn eisen voor ‘goede distributie praktijken’ (GDP) verbonden. Deze eisen zijn opgesteld om een veilige en goede productie van geneesmiddelen te waarborgen, zodat medicijnen een goede kwaliteit hebben en nagemaakte werkzame varianten niet in illegale omloop komen.  

Designated Person/Aangewezen persoon (AP) 

Bij de GDP-richtlijnen is een aangewezen persoon (AP) betrokken. Deze persoon is verantwoordelijk voor het opzetten, toepassen, en handhaven van het kwaliteitssysteem wat is opgezet om aan de GDP te voldoen.  Om een aangewezen persoon te worden moet je een opleiding gevolgd hebben over de voorschriften van de GDP-API, zodat hij/zij alle kennis in huis heeft om de documentatie rondom de GDP-API in goede banen te leiden. Je mag een AP ook inhuren, dit kan bij Kader Group. Daarnaast kunnen we jouw organisatie trainen-on-the-job en ondersteunen bij alle verantwoordelijkheden die komen kijken bij het voldoen aan de GDP-wetgeving. Hierbij hoort ook het inspectiebezoek van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Onze ervaren consultants kunnen je ondersteuning bieden voor, tijdens en na dit bezoek. 

API’s produceren, vervoeren en importeren van buiten de EER 

Ben je een fabrikant van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en wil je API’s binnen de EER gaan verkopen of importeren? Dan is er ook een Written Confirmation nodig. Hiermee kan gecontroleerd worden of een fabrikant aan alle normen voldoet. Deze kun je aanvragen bij de autoriteit van het desbetreffende land waarin je bedrijf gevestigd is.  

Heb je hulp nodig bij de aanvraag van de API-registratie, het voldoen aan de GDP-richtlijnen of het voorbereiden op een IGJ-Inspectie bezoek? Onze ervaren consultants kunnen, door kennis en praktijkervaring, precies aangeven wat jouw organisatie nodig heeft. 

Werkwijze

De aanvraag voor een API-Registratie/vergunning gaat in 6 stappen. Onze ervaren GDP-consultants kunnen, door kennis en praktijkervaring, precies aangeven wat jouw organisatie nodig heeft. We werken graag samen maar kunnen ook alles uit handen nemen.

Offerte aanvragen
Een GAP-analyse (nulmeting)

Met een GAP-analyse brengen we in kaart wat er moet gebeuren, welke uitdagingen er zijn, hoelang het gaat duren en hoeveel het gaat kosten, zodat jouw organisatie precies weet wat hen te wachten staat. 

Het opzetten van alle documentatie

We regelen alle documentatie rondom het GDP-API kwaliteitsmanagementsysteem (KMS), of een aanvulling hierop, waarin alle eisen vanuit de GDP-API zijn beschreven en worden vastgelegd zodat productveiligheid en kwaliteit van de API’s consistent wordt gewaarborgd. Hiermee wordt voorkomen dat (mogelijke) vervalste API’s worden verhandeld.  

Interne audit

We voeren een interne audit uit om te controleren of de organisatie voldoet aan de GDP-API richtlijnen en of de processen van het KMS correct worden uitgevoerd en vastgelegd. Een interne audit is tevens de voorbereiding op het inspectiebezoek van IGJ.

Management review (directiebeoordeling)

Hierbij beoordeelt het management/de directie van de organisatie de effectiviteit van het KMS en stelt outputvereisten voor verbetering vast. 

Inspectiebezoek

Onze ervaren consultants kunnen organisaties bij de inspectie ondersteunen, bijvoorbeeld d.m.v. beantwoording van vragen omtrent het KMS. Als IGJ de Inspectie met een positief advies afsluit dan wordt de organisatie gecertificeerd. 

Onderhoud

De laatste stap is het periodiek bijhouden en bijwerken van het KMS, het uitvoeren van de jaarlijkse interne audits en management review zodat organisaties blijven voldoen aan de eisen zoals beschreven in de GDP-API richtlijnen (2015/C 95/01). 

Offerte aanvragen

Klantcases

05/04/2022

Beheer en onderhoud ISO 13485 Kwaliteitsmanagementsysteem en het technisch CE-dossier van Airmax B.V.

Lees verder
05/05/2022

ISO 13485 certificering en opvolging voor Veld Laser Innovations

Lees verder
15/09/2022

Een groothandelsvergunning of GDP-certificaat: wat is het verschil en waar begin je?

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig