Minder verzuim? Een Risico-inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) in samenhang met MTO en PSA helpt jullie school beter draaien. RI&E is een wettelijke verplichting, de combinatie met MTO en PSA een aanrader.
Direct aan de slag? Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan, passend bij jullie organisatie. We nemen uiterlijk de volgende werkdag contact met je op.
In het onderwijs is sprake van grote personeelstekorten. Voor scholen is het daarom belangrijk om verzuim tegen te gaan en personeelsverloop te verlagen. Daarnaast zijn er steeds meer heftige incidenten op scholen. In juni 2024 kreeg de Inspectie van het Onderwijs het hoogste aantal meldingen ooit binnen van heftige incidenten op middelbare scholen. Dat waren er 370 in de vier maanden daarvoor, ten opzichte van 280 in dezelfde periode in 2023. Dit ging om onder meer drugsverkoop in het fietsenhok, vechtpartijen en in één geval zelfs om prostitutie op het toilet.
Deze incidenten hebben een negatief effect op het veiligheidsgevoel van personeel. Daarnaast leidt het tot meer werkstress. Aan de hand van een RI&E, in samenhang met een PSA, kun je een plan maken om de situatie op scholen te verbeteren. En daarmee kun je verloop, personeelstekorten en incidenten verminderen.
Elke werkgever moet een risico-inventarisatie uitvoeren om te beoordelen of het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. Dat geldt dus ook voor organisaties die actief zijn in het onderwijs, zoals scholen. De resultaten van de risico-inventarisatie moeten schriftelijk worden vastgelegd.
Daarnaast moet de RI&E een plan van aanpak bevatten. Hierin staat welke concrete maatregelen een werkgever moet nemen om de risico’s aan te pakken. In de RI&E moeten ook eventuele arbeidsongevallen uit het verleden worden opgenomen.
Een RI&E bestaat uit vijf verschillende stappen:
Een uitgebreidere toelichting op iedere stap, vind je op onze pagina over het RI&E stappenplan.
In het onderwijs spelen andere risico’s dan bijvoorbeeld in de bouw of de zorg. Deze risico’s bepalen voor een groot deel hoe de RI&E eruit komt te zien en welk plan van aanpak er ontstaat. Voorbeelden van concrete risico’s die binnen onderwijsinstellingen spelen, zij onder meer:
De verantwoordelijkheid om een RI&E uit te laten voeren, ligt bij de (school)bestuurder. Dat kan ook het bestuur van een stichting zijn waar de school onder valt. Een eventuele preventiemedewerker van de onderwijsinstelling speelt een belangrijke rol in het laten opstellen en uitvoeren van de RI&E.
Naast dat een RI&E wettelijk verplicht is, heeft het ook verschillende voordelen voor de onderwijsinstelling:
Voordat je een RI&E laat uitvoeren, kun je als onderwijsinstelling zelf ook al in actie komen. Kader heeft een praktische RI&E checklist opgesteld, waarmee je zelf beoordeelt of je organisatie voldoet aan de wetgeving op het gebied van arbeidsveiligheid en een gezonde werkomgeving. Deze checklist vind je hier.
Goed om te weten dat dit slechts een richtlijn is, en geen vervanging van een RI&E door een gecertificeerde deskundige.
Voldoe je nog niet aan alle punten? Geen zorgen: de experts van Kader kunnen je op weg helpen. Wij kunnen op korte termijn hulp bieden om te zorgen dat je aan alle RI&E-eisen voldoet.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
088-9951320
sales@kader.nl
De experts van Kader kunnen je op verschillende bijstaan op het gebied van RI&E:
We hebben oog voor onze klanten. Zijn er echt voor de ander. We staan dichtbij en begrijpen wat er nodig is.
We blijven continu verbeteren en ontwikkelen. Wij kijken vooruit. Onze visie helpt je verder. We denken buiten de bestaande kaders.
Wij maken complexe materie begrijpelijk. Staan voor wat we zeggen. Gaan doelgericht aan de slag.
Kennis en kunde staan hoog in het vaandel. We blijven ons ontwikkelen. Op ons kun je bouwen, en vertrouwen dat het goed komt.