Ondersteuning van Kader
Meer weten over het VCA certificaat?
Neem contact op met de adviseurs van Kader!
Organisaties met een VCA certificaat voldoen in de praktijk aan belangrijke Arbowet- en regelgeving, worden periodiek onafhankelijk getoetst en dragen gestructureerd zorg voor VGM zaken. VCA staat voor VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers
Deze checklist is een krachtig hulpmiddel bij beheersing van risicovolle activiteiten. Het VCA certificaat is vooral belangrijk voor bedrijven met leidinggevenden en werknemers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Met het VCA certificaat legt het bedrijf de basis om iedere dag weer veilig en gezond te werken.
Meer weten over VCA en onze mogelijkheden? Laat je overtuigen van onze meerwaarde en praktische aanpak!
De medewerkers van organisaties met een VCA certificaat hebben de vereiste VCA opleidingen gevolgd zoals basisveiligheid VCA en veiligheid voor operationeel leidinggevenden VCA.
Een VCA certificaat wordt als selectiecriterium gebruikt door opdrachtgevers. Het gaat hier om het uitvoeren van (bouw- en technische) werkzaamheden op het terrein van een opdrachtgever waarvoor een VCA certificaat halen vereist is.
VCA certificering geniet een brede internationale acceptatie en een VCA certificaat halen werkt motiverend voor werknemers. Een VCA certificaat verhoogt bovendien het veiligheidsbewustzijn van medewerkers en leidt tot een afname van het verzuimpercentage en het aantal ongevallen.
Bij een VCA certificaat halen horen een aantal stappen die daaraan voorafgaand doorlopen moeten worden:
VCA heeft drie in zwaarte oplopende certificatieniveaus: VCA* (o.a. voor onderaannemers), VCA** (o.a. voor hoofdaannemers) en VCA Petrochemie en VCU (voor uitzendorganisaties). De organisatie bepaalt zelf het certificatieniveau of de opdrachtgever maakt de keuze.
Als eerste wordt een nulmeting uitgevoerd. Er zullen een aantal vragen, passende bij het certificatieniveau, beantwoord moeten worden. Hierbij kan de VCA checklist gebruikt worden. De onderdelen waaraan nog niet wordt voldaan, worden opgenomen in een actieplan om het managementsysteem te verbeteren.
De actiepunten uit het actieplan worden uitgevoerd en hiermee wordt managementsysteem op het vereiste niveau gebracht.
Wanneer voorgaande stappen doorlopen zijn, kan een VCA certificaat aangevraagd worden bij een erkende certificatie-instelling. Deze instelling beoordeelt het managementsysteem met een VCA audit. Er wordt hierbij gelet op:
Als aan de eisen wordt voldaan dan wordt het VCA certificaat verstrekt. Wanneer nog niet aan alle eisen wordt voldaan, dan zal de organisatie eerst de verbeterpunten moeten doorvoeren. Daarna kan een nieuwe certificatie-aanvraag ingediend worden om alsnog in aanmerking te komen voor het VCA certificaat halen.
Het VCA certificaat is drie jaar geldig, mits blijvend aan de eisen wordt voldaan. Het is belangrijk om na certificering het geïmplementeerde managementsysteem regelmatig bij te werken. De certificatie-instelling zal dit ieder jaar met een tussentijdse audit controleren.
Na 3 jaar verloopt de VCA certificatie. Hierna zal de organisatie zich opnieuw moeten laten certificeren. In het Centraal Certificaten Register kan de geldigheidsduur van het certificaat gecontroleerd worden. Het certificaat is alleen geldig als het in het Centraal Certificaten Register staat geregistreerd.
VCA kent verschillende niveau's. Lees hier meer over in 'VCA niveau's'.
Om het VCA certificaat te halen dienen de medewerkers van het bedrijf de vereiste VCA opleidingen te volgen. Deze VCA opleidingen worden met een landelijk erkend VCA examen afgesloten.
Met de Basis VCA opleiding beschikt de medewerker over de basiskennis van VGM, zoals die gesteld is door VCA. Met dit diploma toont de medewerker aan dat hij of zij de basiskennis van veilig en gezond werken beheerst. Hij is dan bekend met de Arbowet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen en het voorkomen van arbeidsongevallen. Het VCA Basis diploma wordt vaak gevraagd door werkgevers of opdrachtgevers wanneer risicovolle werkzaamheden verricht moeten worden.
Is de medewerker operationeel leidinggevende bij een aannemer? Dan is het verplicht om een diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) te halen. Voor een intercedent of leidinggevende van een uitzendbureau, moet deze beschikken over het diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU (VIL-VCU).
Wanneer een bedrijf het VCA certificaat behaald heeft en dus gecertificeerd is, dan is het een vereiste om jaarlijks een Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) instructie te verstrekken. Dit kan door middel van toolboxen. Met onze online toolbox wordt het belang van veilig werken automatisch iedere maand onder de aandacht bij de medewerkers gebracht.
Met een VCA certificaat geeft de organisatie aan dat zij in staat is om risicovolle operationele werkzaamheden op een veilige en gezonde wijze uit te voeren. De opdrachtgever mag erop vertrouwen dat de uitbestede werkzaamheden de veiligheid, gezondheid en het milieu niet in gevaar brengen.
Ook tonen aannemers met een VCA gecertificeerd bedrijf aan dat zij hun managementsysteem op orde hebben.
Daarnaast is het door het gunningsvoordeel bij aanbestedingsprojecten door opdrachtgevers makkelijk om met een VCA certificaat de stap te maken naar de internationale Arbonorm voor Gezond & Veilig Werken ISO 45001.
Neem contact op met de adviseurs van Kader!