Consulting

Diversiteit & inclusiviteit

De termen diversiteit & inclusiviteit zijn de laatste jaren een steeds belangrijker punt op de agenda geworden. Ontwikkelingen zoals #MeToo, de Black Lives Matter beweging en de misstanden bij The Voice tonen aan dat een diverse en inclusieve cultuur enorm van belang is voor een prettige organisatiecultuur. En hoewel diversiteit en inclusiviteit erg met elkaar samenhangen, zijn het wel twee verschillende dingen. 

Wat is diversiteit en inclusiviteit? 

Wanneer we het hebben over diversiteit, gaat het over alle aspecten waarop mensen en dus ook medewerkers van elkaar kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en religie. Vrijwel niemand heeft precies dezelfde ervaringen in het leven. We krijgen allemaal normen en waarden mee die onze kijk op de wereld verschillend maakt. Dit maakt ons divers. Bij inclusiviteit gaat het erom dat we een omgeving creëren waarin al deze verschillen niet alleen worden geaccepteerd, maar ook worden gewaardeerd.

Waarom het belangrijk is voor jouw bedrijf 

Er zijn verschillende redenen om diversiteit en inclusiviteit te integreren binnen jouw bedrijf: 

Personeel binden en boeien

Werknemers binnen de huidige arbeidsmarkt kijken niet meer alleen naar het salaris, maar ook naar wat je bedrijf voor waarde toevoegt aan de samenleving. Diversiteit is daar een belangrijke pijler voor, want met een divers personeelsbestand toon je aan dat verschillende perspectieven gewaardeerd worden. Met de krapte op de arbeidsmarkt is het nodig om dit in je bedrijf te integreren, wil je voldoende personeel kunnen blijven werven en behouden.  

Meer werkplezier, minder verzuim  

Een inclusieve werkomgeving bevordert de sociale veiligheid. Onderzoek heeft aangetoond dat deze factor een belangrijke rol speelt voor werknemers om plezier te kunnen halen uit hun werk. Als gevolg daarvan werken zij harder en treedt er minder verzuim en verloop op binnen de organisatie. Daarnaast heeft dit een positief effect op de PSA. Psychosociale arbeidsbelasting gaat over de mate waarin medewerkers psychische en sociale klachten ervaren. Denk bijvoorbeeld aan stress als gevolg van een hoge werkdruk. Een hoge mate van sociale veiligheid & inclusie zorgt ervoor dat mensen zich geaccepteerd en veilig voelen om op tijd aan de bel te trekken wanneer dit nodig is.  

Het kan als werkgever echter behoorlijk lastig zijn om deze thema's goed in jouw bedrijfscultuur te integreren. Hoe ga je bijvoorbeeld om met verschillen van werknemers in senioriteit, cultuur en levensopvatting? Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich gerespecteerd en comfortabel voelt en wat kun je doen om een inclusieve werkcultuur te creëren of bevorderen?

Workshop 

Onze workshop over ‘Diversiteit & Inclusiviteit’ helpt bedrijven met de eerste stap naar bewustwording omtrent deze thema's en biedt handvatten om daarmee naar een diverse en inclusieve organisatiecultuur toe te werken. Iedereen heeft vooroordelen. Dit is normaal. Op basis van onze eigen ervaringen vormt ons brein in slechts een aantal seconden een indruk van een persoon. Door interactieve oefeningen en discussies maken we je bewust van je eigen houding en gedrag. We kijken naar de verschillende vormen van diversiteit en bespreken de effecten hiervan. Ook laten we je zien hoe eenzelfde gebeurtenis, in verschillende omstandigheden anders ervaren kan worden. Je krijgt handvatten om met diversiteit en inclusiviteit om te gaan en we bieden praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt om een inclusieve werksfeer te bevorderen. Het is belangrijk dat een brede delegatie van de organisatie bij de workshop betrokken is om zoveel mogelijk draagvlak te creëren. Denk hierbij aan directeuren, managementteams, leidinggevende, beleidsmedewerkers en HR-medewerkers. 

Meer weten? Neem contact met ons op 

Heb je interesse in deze workshop of wil je meer weten over hoe je de veiligheidscultuur van jouw organisatie kunt verbeteren? Kom met ons in contact. Advies is nooit ver weg.  

Klantcases

Speerpunt Veilig en Gezond werken

Lees verder

De veiligheidsdag bij Chemtura

Lees verder

Veiligheidsobservatietraject bij Liander Logistiek

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht