Consulting

Veiligheidscommunicatieplan

Veiligheid is (gelukkig!) een steeds meer besproken onderwerp. Communicatie over veiligheidsrisico’s is daarom heel belangrijk. Ook vanuit de overheid zijn er verplichtingen waar je aan moet voldoen. Een communicatieplan biedt uitkomst voor jouw volledige organisatie. 

Een communicatieplan is een aanvulling op het veiligheidsbeleid en omschrijft de details van de communicatie. Details over belangrijke milestones, of veranderingen waarover je wilt communiceren. Ook bepaal je in het plan wie verantwoordelijk is voor welk deel van de communicatie.  

Met een team uit je bedrijf dat alle sleutelfuncties vertegenwoordigt, werken we samen aan het communicatieplan. Ons uitgangspunt? Het communicatieplan is geen doel op zich is, maar ondersteunt het veiligheidsprogramma 

In het communicatieplan onderscheiden we twee vormen communicatie: 

1. Promotie 

Promotiematerialen die kunnen helpen zijn bijvoorbeeld nieuwsbrieven, posters, toespraken, gadgets, wedstrijden of teamactiviteiten. Promotie maken we op een humoristische, visuele en inspirerende manier. Dit draagt bij aan de implementatie van beleid. Ook helpt het bij veranderingen in de veiligheidscultuur.  

2. Veiligheid in de overlegstructuur 

Ook de overlegstructuur heeft een belangrijke invloed op de veiligheid in een organisatie. Op alle organisatieniveaus is het een handige manier om het onderwerp bespreekbaar te maken in groepen. Daarom kijken we naar de in- en output van een overleg. De output op strategisch niveau kan bijvoorbeeld de input zijn voor een overleg op operationeel niveau - en andersom. 

Motivatie

Een veiligheidscommunicatieplan is altijd een goed idee: of je nu intrinsiek of extrinsiek gemotiveerd bent. Het plan werkt voor de volledige organisatie, met als resultaat:  

  • Betere interne (en externe) communicatie; 
  • meer duidelijkheid over veranderingen in beleid; 
  • het verhogen van veiligheidsbewustzijn;  
  • verbeterde samenwerking en begrip tussen verschillende afdelingen in de organisatie. 

Hoe maken we het veiligheidscommunicatieplan?

Omdat iedere organisatiecultuur haar eigen kenmerken heeft, is geen enkel communicatieplan hetzelfde. Daarom maken we altijd een oplossing op maat die werkt voor jouw dagelijkse praktijk. We nemen alle actuele activiteiten en processen mee in wat we doen.  

Wil jij beter en effectiever communiceren over veiligheid in de organisatie? Kader denkt graag mee! Neem contact op met een van onze adviseurs. 

Actueel

Gerelateerd nieuws

Collega Hanneke Jansen spreekt op het SCL Congres

Lees verder

Whitepaper: Veiligheidscultuur voor jong en oud

Lees verder
18/04/2024

Meld je aan voor het webinar cultuurverandering

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht