Consulting

Procesveiligheidsmanagement

Procesveiligheid richt zich op maatregelen om te voorkomen dat gevaarlijke stoffen onbedoeld vrijkomen uit een procesinstallatie, zoals een tank, buffervat of een leidingdeel. Procesveiligheidsmanagement gaat over integraal beheer van organisatorische en technische activiteiten en handelingen die nodig zijn om procesveiligheidsrisico’s effectief aan te pakken. 

De SEVESO III-richtlijn stelt eisen aan procesveiligheidsmanagement. Deze zijn vormgegeven in zeven elementen: 

  • Organisatie en personeel 
  • Identificatie en beoordeling van de gevaren van zware ongevallen
  • Controle op de exploitatie
  • Wijzigingen
  • Planning voor noodsituaties
  • Toezicht op de prestaties
  • Controle en analyse. 

Daarnaast zijn er andere toepassingsvormen van procesveiligheidsmanagement. De meest bekende zijn de voorschriften in OSHA1910.119 en de ‘Guidelines for Risk-based Process Safety Management’, gepubliceerd door de CCPS. 

Voor wie?

Procesveiligheidsmanagement is belangrijk voor alle bedrijven die gevaarlijke stoffen gebruiken in een procesinstallatie. Een effectief procesveiligheidsmanagementsysteem helpt incidenten voorkomen én zorgt voor meer risicobesef bij mensen die werken met gevaarlijke stoffen. Het is de sleutel tot efficiënte en betrouwbare productie- en bedrijfsvoering. 

Wat bieden wij jou? 

Kader heeft uitgebreide ervaring en specialisten op het gebied van procesveiligheidsmanagement. Wij bieden organisaties specifieke oplossingen, waarbij integratie met bestaande kwaliteitssystemen voorop staat. Onze specialisten analyseren hoe je procesveiligheidsrisico’s effectief aanpakt. Meer weten? Neem contact op met een van onze adviseurs! 

Actueel

Gerelateerd nieuws

Het ATEX Proces Safety congres 2024, wij zijn er weer bij!

Lees verder

Brochure: Safety Expert Manager (SEM)

Lees verder
08/03/2024

Waterstof en explosieveiligheid − dit moet je weten

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht