Process Safety

LOPA studie: beoordeel hoge veiligheidsrisico's

LOPA staat voor Layer of Protection Analysis.  Met de LOPA veiligheidsstudie kunnen risico’s bij het gebruik van gevaarlijke stoffen op een vrij eenvoudige manier beoordeeld en geanalyseerd worden. Met als doel het voorkomen van onnodige risico’s en ernstige incidenten op de werkvloer. De LOPA studie volgt meestal na HAZOP wanneer er meer gedetailleerde informatie nodig is over mogelijke risico’s. Zoek jij hulp bij het voorzitten en uitvoeren van je LOPA studie? 

 

Offerte aanvragen
Lees hieronder verder

Voordelen LOPA studie met Kader

Kader Group helpt je bij het voorzitten en uitvoeren van een veiligheidsstudie zoals LOPA. Onze voorzitters hebben veel ervaring en kennis van LOPA (en/of HAZOP). Jouw veiligheidsstudie is daardoor bij ons in goede handen.

We kunnen indien gewenst, de veiligheidsstudie verwerken in het formaat dat de opdrachtgever aanlevert of in internationaal erkende softwarepakketten zoals PHAPro of ExSILentia. 

 

 

 

  • Ervaren voorzitters
  • Brede kennis
  • Maatwerk voor opdrachtgever
  • Internationaal erkende softwarepakketten

Hoe gaat de LOPA studie in zijn werk?

Een LOPA studie is niet verplicht, maar als werkgever word je verplicht vanuit bijvoorbeeld de Arbo-wetgeving om de risico’s te inventariseren en managen. LOPA kan je daarbij ondersteunen. Met LOPA zorg je voor een doelmatig proces en het geeft je inzicht in beheersmaatregelen. Ook zorg je dat elke medewerker die met de installatie en gevaarlijke stoffen werkt, meer kennis krijgt over het proces. Daardoor is er een hoger bewustzijn, waardoor de kans op een incident een stuk kleiner is.

De veiligheidsstudie wordt door een groep van deskundigen uitgevoerd. Het is daarbij belangrijk om over een ervaren voorzitter te beschikken die het proces kan leiden. LOPA wordt meestal toegepast in de (Petro)chemische industrie (olie en gas), voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie.

LOPA combineer je vaak met HAZOP. Bij de HAZOP-methode beoordelen we de risico’s van een scenario en stellen we vast of extra beveiligingslagen nodig zijn.  LOPA kan ook apart worden uitgevoerd. Dit wordt dan meestal gedaan wanneer de gevolgen groot en risico’s hoog zijn. 

Methodiek LOPA

Voor LOPA wordt een specifieke methodiek gevolgd, waarbij de opdrachtgever aangeeft welke risico's toegestaan worden (bijvoorbeeld via een risicomatrix).   

Hierna stelt de opdrachtgever een groep van deskundigen samen. Zij voeren de LOPA uit.  

Wanneer de LOPA gecombineerd moet worden met een HAZOP, dan moet je eerst de LOC-scenario’s (Loss of Containment) met de uiteindelijke gevolgen vaststellen. Dit gebeurt aan de hand van mogelijke oorzaken. Daarna volgen de onderstaande stappen.

Welke stappen bij LOPA methode? 

De LOPA methode start met een Loss of Containment (LOC) scenario, inclusief de oorzaken en gevolgen (deze komen meestal vanuit een HAZOP-studie of een vergelijkbare studie). 

  • De eerste stap is om de initiële frequentie (frequentie zonder enige vorm van beveiliging) van de oorzaak te bepalen.  
    Dit kan eventueel worden aangepast door de identificatie van ‘Enabling Conditions’ (EC). Een voorbeeld van een EC is dat het scenario alleen kan plaatsvinden in een bepaalde stap van het proces. 
  • De volgende stap is om de acceptabele incident frequentie vanuit de geïdentificeerde gevolgen te bepalen (via bijvoorbeeld een gekalibreerde risicomatrix).  
  • Hierna worden alle beveiligingslagen (Layers of Protection) in kaart gebracht. Daarbij dient een beveiligingslaag als Independent Protection Layer (IPL), onafhankelijk en op de juiste manier te reageren ten opzichte van de andere geïdentificeerde beveiligingslagen.  
  • Ook kunnen eventuele Conditional Modifiers (CM) worden bepaald, zoals; hoeveel tijd is een operator aanwezig? Hoe groot is de kans op letsel of overlijden?


Aan de hand van de bovenstaande gegevens, kun je berekenen wat de totale incident frequentie is. Wanneer deze hoger is dan de acceptabele incident frequentie, dan moeten additionele beveiligingslagen worden toegevoegd. Vaak worden deze additionele beveiligingslagen uitgevoerd met een veerveiligheid of via een instrumentele beveiliging (SIL-beveiliging). 

Mogelijk gevaar LOPA methode

Ondanks dat de LOPA studie een efficiënte veiligheidsstudie is, kleeft er ook een gevaar aan. Bij het gebruik van de LOPA methode wordt namelijk vaak naar een gewenste waarde toegerekend, waarbij Enabling Conditions en Conditional Modifiers worden ingezet die niet gegarandeerd kunnen worden. Of waarbij de geïdentificeerde IPL’s niet (geheel) onafhankelijk blijken te zijn.  En dit zorgt er dan weer voor dat de resterende risico’s vaak verkeerd worden weergegeven (te laag), met alle gevolgen van dien.

Hoewel dit gevaar niet altijd aanwezig is, is het wel goed om je hier bewust van te zijn. De inzet van een ervaren voorzitter die het proces op de juiste manier kan doorlopen, kan de verkeerde interpretatie voorkomen. Bij Kader kun je terecht voor een ervaren voorzitter waarbij de kans op voorgenoemd probleem een stuk kleiner is.

 

Vraag jouw LOPA studie aan

We helpen je graag

Ben je op zoek naar een studie én extra verdiepingsslag waarmee je hoge veiligheidsrisico's kunt beoordelen? Maak dan gebruik van de LOPA studie van Kader. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

 

Ja, ik wil graag meer weten
Actueel

Gerelateerd nieuws

Fysieke en psychische gevolgen van arbeidsongevallen: volg masterclass op Veiligheidsdag in perspectief

Lees verder

Whitepaper: Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS)

Lees verder

Het ATEX Proces Safety congres 2024, wij zijn er weer bij!

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig