Consulting

Trillingen meten

Trillingen kunnen bij medewerkers op korte- en langetermijn gezondheidsklachten veroorzaken, zoals gevoelloze vingers, gewrichtsklachten, vermoeidheidsklachten en concentratieverlies. Ook kunnen medewerkers trillingen als hinderlijk ervaren, waardoor hun welzijn vermindert.

Een trilling is het periodiek omkeren van een bewegingsrichting. De frequentie van een trilling geeft het aantal omkeringsmomenten per seconde aan en de amplitude bepaalt de hevigheid van een trilling. Voor een arbeidshygiënist is vooral de gemiddelde versnelling (m/s2) van een trilling belangrijk, aangezien deze iets zegt over mogelijke gezondheidsklachten die een medewerker ervaart.

Trillingen op de werkvloer

Op de werkvloer hebben medewerkers vooral te maken met trillingen van voertuigen en machines. Zij ervaren hand- en armtrillingen en lichaamstrillingen. Het vasthouden van bijvoorbeeld mechanische gereedschappen, zoals een slijpmachine of een kettingzaag, zorgt voor hand- en armtrillingen. Een medewerker die op een trillende oppervlakte zit of staat, ervaart lichaamstrillingen.

Organisaties zijn verplicht om blootstelling aan trillingen als onderdeel van de risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te beoordelen. Aan de hand van deze beoordeling kan een organisatie de mate waarin medewerkers worden blootgesteld aan trillingen verminderen.

Meer informatie over dit onderwerp?

De arbeidshygiënisten van Kader meten zowel hand- en armtrillingen als lichaamstrillingen volgens de geldende normen. Wil je weten wat we specifiek voor jouw organisatie kunnen doen? Neem contact met ons op.

Klantcases

Geluidsonderzoek bij totaalleverancier Huuskes

Lees verder

Arbeidshygiƫnisch meetprogramma voor opdrachtgever in farmaceutische industrie

Lees verder

Veiligheidstraject beloond met certificering op trede 3 van de veiligheidsladder

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht