Consulting

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)

Een verschil maken voor onze wereld kan als bedrijf op meerdere manieren. Door het in de markt zetten van een mooi product of door bij te dragen aan een duurzame samenleving, maar ook door het bieden van werkgelegenheid. Dat kan voor iedereen. Met de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) toon jij als bedrijf aan dat je, je inzet voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Dit zijn onder andere: Werklozen, arbidsbeperkten en mensen die opzoek zijn naar veiligheid, zoals vluchtelingen. Het keurmerk laat aan opdrachtgevers zien dat jouw organisatie zich inzet om sociaal te ondernemen. Dit werkt onderscheidend en bevordert inclusiviteit. 

Wat meet de PSO? 

Hoe meer jouw organisatie zich bezighoudt met sociaal ondernemerschap, hoe hoger het niveau wat je op de PSO zult behalen. Deze niveaus zijn er in 3 treden, van aspirant tot aan trede 3, wat de hoogst haalbare prestatie is. Hoe hoog jouw organisatie op de ladder terecht komt wordt door een aantal dingen bepaald. Er wordt gekeken naar het percentage directe sociale bijdragen en naar kwalitatieve indicatoren. Hoeveel medewerkers met een kwetsbare arbeidsmarktpositie zijn er werkzaam binnen je bedrijf? Hoe zorgvuldig ga je vervolgens om met deze medewerkers? En hoeveel producten en diensten worden er ingekocht bij andere PSO-gecertificeerde organisaties en sociale werkvoorzieningen? Op basis van deze resultaten wordt er bepaald op welke trede jouw organisatie landt. De PSO is ontwikkeld door TNO en PSO-Nederland is hierbij de regieorganisatie. Zij geven na beoordeling van een onafhankelijke certificerende instelling het certificaat af. 

Korting of zelfs vrijstelling van de SROI 

Door het behalen van de PSO verhoog je als bedrijf niet alleen je onderscheidend vermogen. Je krijgt vaak korting of zelfs vrijstelling van de SROI (Social Return On Investment) verplichting. Het doel van de SROI-regelgeving is immers om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Echter wordt er met de PSO al aangetoond dat jouw bedrijf zich structureel inzet om mensen met een kwetsbare arbeidspositie aan het werk te helpen. Dit bespaart tijd die anders besteed had moeten worden aan de administratieve last voor het voldoen aan lokale regelingen. 

Kader denkt mee 

Geïnteresseerd in het bijdragen aan inclusiviteit op de arbeidsmarkt? Wij helpen je graag bij het behalen van de PSO. Van het aanmelden als aspirant tot het behalen van trede 1, 2 en 3. Onze adviseurs staan voor je klaar.

Het Kader PSO-certificeringstraject

Hier rechts vind je een concrete beschrijving van het PSO-certificeringstraject. We werken samen en kijken naar jouw individuele behoefte. Ook kunnen wij het gehele proces voor je uit handen nemen.

Offerte aanvragen
Nulmeting

Via een nulmeting wordt een schatting gemaakt van de sociale bijdrage, om de verwachte tijdsbesteding, taakverdeling en kosten in kaart te brengen. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

Opstellen van het plan van aanpak

We helpen je bij het opzetten van een praktisch en hanteerbaar plan van aanpak met concrete verbeterpunten om de sociale bijdrage te verhogen, conform jouw behoeften.

Uitvoer van het plan van aanpak

We bieden begeleiding bij de implementatie van het plan van aanpak, gericht op het verbeteren en verhogen van de sociale bijdrage.  

Voorbereiding audit

Kader toetst de sociale bijdrage om een nieuw meetpunt vast te stellen. Dit is een voorbereiding op de certificatie audit.

Begeleiding certificeren (audit)

We bieden begeleiding bij de externe audit door een certificerende instelling. Je organisatie is nu gecertificeerd!

Onderhoud

We helpen met het periodiek bijhouden en werken aan de sociale bijdrage, zodat je organisatie blijft voldoen aan de eisen van de PSO en verder kan groeien op de PSO-ladder!

Offerte aanvragen
Download

Brochure PSO

Een PSO certificaat is de kers op de taart van al je sociale inspanningen. Wil je meer weten over de PSO en hoe het proces bij Kader eruit ziet? Download dan nu de brochure. 

Download
  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl
  •  *
Veelgestelde vragen

Wat is sociaal & inclusief ondernemen?

Waarom is inclusief & sociaal ondernemen belangrijk?

Actueel

Gerelateerd nieuws

Alles wat je moet weten over de PSO: de meest gestelde vragen beantwoord

Lees verder

Ondersteuning bij de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)

Lees verder

Brochure: Prestatieladder Socialer Ondernemen

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig