Consulting

Authorised Representative - AR

Heb je een EU Gemachtigde of Authorised Representative (AR) nodig om jouw producten te willen verkopen op de EU markt? Dan ben je bij onze AR Experts aan het juiste adres. Door ons als jouw EU Authorised Representative aan te stellen, worden wij jouw geautoriseerd vertegenwoordiger. Binnen 24 uur van het ontvangen van het ondertekende mandaat kunnen we al vermeld worden op jouw verpakking.

Wanneer heb je een Authorised Representative nodig?

Een EU Authorised Representative heb je nodig als je als fabrikant buiten de EU gevestigd bent en je producten op de EU markt wil verkopen. Het aanstellen is in de meeste gevallen niet verplicht, maar wel aan te raden. Daarnaast geeft de EU Market Surveillance Regulation (MSR) aan dat het verplicht is dat er een Europese marktdeelnemer is. Een AR wordt gezien als een EU marktdeelnemer, maar dit kan ook een importeur of bestelhuisdienstverlener (E-commerce platform) zijn. De platforms eisen over het algemeen wel dat er een andere EU marktdeelnemer wordt aangewezen, omdat deze de verantwoordelijkheid niet wil dragen. In dit geval is er veelal een AR nodig.

In welke gevallen is een AR verplicht?

Alleen voor fabrikanten van Medische Hulpmiddelen die buiten Europa gevestigd zijn, zijn verplicht om een AR aan te wijzen. Voor fabrikanten van alle andere CE-productgroepen is het niet verplicht om een AR aan te wijzen, maar wordt dit wel aanbevolen. Daarnaast wordt een AR ook sterk aanbevolen bij producten die binnen de Algemene Productveiligheid Richtlijn (GPSD) vallen.  
E-commerce platformen vragen waarschijnlijk of je een AR kunt aanwijzen omdat zij verantwoordelijk zijn voor potentiële risico's, zoals de nieuwe GSPD vraagt. Het aanstellen van een Authorised Representative verlost ze van deze verplichtingen.  

Waarom heb je een AR nodig?

De AR fungeert als tussenpersoon voor jou als fabrikant en de nationale competente autoriteiten om een legale en veilige handel van jouw producten te waarborgen. Taken van een AR kunnen zijn: 

  • CE markering controleren
  • Technische documentatie beschikbaar stellen (denk aan een conformiteitsverklaring).
  • Autoriteiten op de hoogte stellen als er reden is om aan te nemen dat een product een risco vormt. En vervolgens samenwerken met de autoriteiten om het risico te verhelpen.
  • De fabrikant op de hoogte brengen als er een verzoek is ingediend door de competente auoriteiten met betrekking tot de conformiteit van het product. 

Wat bieden wij jou? 

Of je nu via E-commerce platformen of via een webshop handelt, AR Experts (part of Kader Group) stellen zich op als betrouwbaar Europees contactpunt voor jou. We zorgen voor snelle markttoegang met een spoedige review van alle technische documentatie. Ook bieden we een uitgebreide controle van documentatie en andere aangepaste dienstverlening op jouw behoeftes.

Wanneer een mandaat eenmaal is ondertekend, worden de taken overgedragen aan ons als AR. Vanaf dat moment móeten AR taken door een AR uitgevoerd worden en mag dit niet meer door de fabrikant worden uitgevoerd.

Goed om te weten: Een aantal productgroepen vallen niet binnen onze AR expertise. Denk hierbij aan; eten, medicijnen, cosmetica en chemicaliën. 

Nieuw

Onze nieuwste artikelen

12/05/2023

Hoe Kisuma Chemicals B.V. wordt geholpen bij de API-Registratie

Lees verder

Brochure: Kader Group

Lees verder
05/10/2022

Risico Management Medical Devices

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht