Blog

Zorgprofessionals voelen zich uitgeput: het belang van een goede RI&E in de zorg

Ruim de helft van de zorgprofessionals voelt zich vaak of altijd uitgeput na een dienst. Dat blijkt uit een recente peiling van NU'91. De combinatie van onregelmatige diensten en het gevoel van tekortschieten in het werk, zorgt ervoor dat veel zorgverleners een te hoge werkdruk ervaren. Dit heeft gevolgen voor zowel hun eigen welzijn als de kwaliteit van zorg die zij kunnen bieden. De uitkomsten onderstrepen het belang van een goede RI&E in de zorgsector.

Een alarmerend signaal uit de zorg 

De peiling van NU'91 laat een zorgwekkend beeld zien van de werkdruk in de zorgsector. Zorgprofessionals geven aan dat zij vaak niet de zorg kunnen bieden die zij zouden willen, omdat het werk hen emotioneel en fysiek uitput. Dit is niet alleen een probleem voor de betrokken medewerkers, maar ook voor de zorginstellingen en de patiënten die afhankelijk zijn van kwalitatieve zorg. Een te hoge werkdruk kan leiden tot fouten, ziekteverzuim en uiteindelijk tot uitval van zorgprofessionals. 

Daarom is het van essentieel belang dat zorgorganisaties investeren in het welzijn van hun medewerkers en de veiligheid binnen hun organisatie. Een RI&E biedt hiervoor een goede basis. Het is een wettelijk verplicht instrument waarmee je de risico's binnen je organisatie in kaart brengt en aanpakt. Maar een RI&E is niet alleen een ‘moetje’: het biedt ook kansen om aan een gezondere en veerkrachtigere organisatie te bouwen. 

Aan de slag met de risico’s in je zorginstelling 

Met een RI&E kun je als zorginstelling proactief werken aan een veilige en gezonde werkomgeving. Door risico's op het gebied van werkdruk, fysieke belasting, psychosociale arbeidsbelasting (zoals stress) en veiligheid te identificeren, kunnen organisaties gericht actie ondernemen om deze risico's te beperken.  

In de zorgsector is dit relevanter dan ooit. Denk aan risico’s als: 

  • de impact van onregelmatige diensten op medewerkers. 
  • fysieke belasting van het verplaatsen van patiënten. 
  • emotionele belasting van intensieve zorgverlening.  

Zonder een goed plan van aanpak blijven deze risico's bestaan, met alle gevolgen van dien. 

Concrete zaken waar Kader bij kan helpen 

Kader ondersteunt je zorgorganisatie bij het implementeren van plannen om de werkomgeving veiliger en gezonder te maken. Concrete zaken waar we bij kunnen helpen zijn:  

  • verbeteren van roosters. 
  • trainen van medewerkers in tiltechnieken.  
  • ontwikkelen van beleid rondom werkdruk en stress. 
  • trainen van communicatieve vaardigheden. 
  • afhandelen van incidenten. 

Wij staan klaar om samen met onze klanten aan de slag te gaan. 

Vrijblijvende offerte of meer informatie? 

Wil je meer weten over hoe Kader jouw zorginstelling kan ondersteunen bij het uitvoeren van een RI&E en het verbeteren van de werkomgeving? Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan of neem contact op voor meer informatie. Samen bouwen we aan een veilige, gezonde en veerkrachtige zorgsector waarin medewerkers optimaal kunnen presteren en patiënten de zorg krijgen die zij verdienen. 

Meer over RI&E in de zorg

Lees het volledige onderzoek van NU’91. 

Werkdruk verlagen in jouw organisatie?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of ben je benieuwd hoe je in jouw organisatie aan de slag kunt gaan met het verlagen van werkdruk? We helpen je graag op weg.

Contactformulier HSE
Actueel

Onze nieuwste artikelen

Zorgprofessionals voelen zich uitgeput: het belang van een goede RI&E in de zorg

Lees verder

De VSME: een praktisch startpunt voor duurzaamheidsrapportage

Lees verder
28/05/2025

Kennisevent Bouw & Infra op 3 juli: op naar een veilige, duurzame en digitale toekomst

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig