Gecertificeerd – en dan? Hoe je je ISO-certificering behoudt

Gefeliciteerd, je bent gecertificeerd! Het behalen van een ISO-certificaat voelt misschien wel een beetje als het halen van een diploma. Een feestje dus. Maar ben je echt helemaal klaar als het certificaat in the pocket is? In deze blog gaan we na wat jouw organisatie nog moet en kan doen nadat je een ISO-norm hebt behaald. Lees hem gerust met een stukje taart erbij.

Lees hieronder verder

Een ISO-certificaat behalen is niet niks. Met het doorlopen van alle stappen ben je vaak meerdere maanden bezig, soms wel een heel jaar. Na een externe audit door een certificatie-instelling, is het dan zo ver: jouw organisatie voldoet aan de eisen. Je kunt het papiertje ophangen boven je bureau. Is dat het dan?

Successen mag je vieren...

Wat Kader betreft niet. Successen mogen gevierd worden. Of je dat nu doet met een taart, medailles, een borrel, een nieuwsbrief, een feestelijke – liefst niet al te saaie – aankondiging op social media of een lollig ISO-kwartet (spaar ze allemaal!) Uitgebreid aandacht besteden aan het behalen van het ISO-certificaat heeft meerdere voordelen voor je interne organisatie:

  • iedereen die heeft bijgedragen aan het proces voelt zich gezien en gewaardeerd;
  • je vestigt aandacht op 'jouw' thema;
  • je vergroot de kans dat collega's enthousiast gaan bijdragen aan toekomstige werkzaamheden binnen dit thema of projecten rondom ISO-certificeringen.

…ook extern!

Daarnaast is het voor ketenpartners en klanten interessant dat jouw organisatie een ISO-certificaat heeft behaald. Misschien niet als je het brengt met een tekst als 'trots kunnen we vermelden 19 juli jongstleden het ISO 22301-certificaat te mogen hebben ontvangen'. Wél als je laat zien welke voordelen de certificering heeft voor hen. Dat kun je vertellen op je website en in je marketinguitingen, maar ook (account)managers kunnen de pluspunten benoemen. Zijn zij bijvoorbeeld met een potentiële klant in gesprek, die goede arbeidsomstandigheden enorm belangrijk vindt? Met het ISO 45001-certificaat laat je zien dat jullie daar aantoonbaar een systeem voor hebben ingericht. Is er een mogelijke nieuwe partner die een focus op informatieveiligheid heeft? Dan is het ISO 27001-certificaat een geweldig uithangbord.

En dan: onderhouden en verbeteren

Een ISO-certificaat is meer dan een papiertje aan de muur. Zéker als het gaat om een ISO-managementsysteemnorm  zoals ISO 9001 of ISO 14001. Zo'n managementsysteem moet je onderhouden, updaten en verbeteren door bijvoorbeeld:

  • documenten actueel te houden;
  • meldingen en registraties af te handelen;
  • acties te beheren;
  • veranderingen in de situatie op de werkvloer, wetgeving en beleid erin te verwerken;
  • een periodieke directiebeoordeling en interne en externe audits te plannen.

Dit soort onderhoud blijkt vaak lastiger dan je vooraf zou denken. Dat is bij een managementsysteem niet verwonderlijk: het is namelijk niet meteen verweven in de dagelijkse routine van de medewerkers. Je moet dus echt duidelijk beschrijven wie welke verantwoordelijkheden heeft én voortdurend blijven registreren, monitoren en analyseren.

 

Geschreven door...
Paul Brinker van QHSE Management Systems

Als projectmanager voor QHSE management Systems is Paul een aanwinst als het gaat om het efficiënt organiseren van interne bedrijfsprocessen en- systemen. Daarnaast kun je bij hem terecht voor kennis van opleidingen, competentiemanagement en het beheer van middelen en managementprocessen.

8 artikel(en)
  • Volg Paul Brinker

Hulp nodig?

Het mooie van een ISO-managementsysteem is juist de structurele aard ervan. Een certificering is geen eenmalige exercitie. Kader-adviseurs zijn hiervan doordrongen en helpen organisaties dan ook met het bijhouden van managementsystemen en het behouden van ISO-certificaten. Of het nu gaat om periodieke interne audits, management of change, begeleiding bij de externe audit of hercertificeren: Kader-adviseurs ondersteunen je graag.

Neem contact met ons op
Actueel

Gerelateerd nieuws

Kader ondersteunt ARN bij het behalen van de CE-markering

Lees verder

Onderhoud veiligheid- en kwaliteitsmanagementsysteem voor Wegenbouw Lansink

Lees verder

Implementatie ISO 9001 en uitvoering RI&E voor Gewoon Bijzonder Twenterand

Lees verder
Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht