Artikel

De VSME: een praktisch startpunt voor duurzaamheidsrapportage

Met de komst van de EU Omnibus zijn de verwachtingen rondom duurzaamheidsrapportage ingrijpend veranderd. Waar het veld eerst gedomineerd werd door vrijwillige standaarden zoals de  Global Reporting Initiative (GRI), Sustainability Accounting Standards Board (SASB), en Integrated Reporting, is het speelveld nu uitgebreid met een nieuwe, toegankelijke standaard: de VSME. In dit artikel leggen wij je uit wat de VSME is, hoe de VSME kan gebruiken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van andere rapportagestandaarden.

De Voluntary SME (Vrijwillig MKB) standaard – kortweg VSME – is eind 2024 gepubliceerd door de EFRAG, dezelfde organisatie die de ESRS (de onderliggende rapportage standaard van de CSRD) heeft opgesteld. Het doel van de VSME is tweeledig:  

  1. Het verminderen van de administratieve last bij het aanleveren van ESG-data aan CSRD-plichtige bedrijven.
  2. Het bieden van een toegankelijke en gestandaardiseerde manier om met duurzaamheidsrapportage aan de slag te gaan.  

Twee modules, één duidelijke opbouw 

De opbouw van de VSME reflecteert deze twee doelen. De VSME  bestaat uit twee modules: 

  • De Basismodule focust op kern-ESG-data en is vooral kwantitatief van aard.   
  • De Comprehensive module breidt hierop uit met met strategische inzichten, een verbetercyclus en aanvullende KPI’s.  

Waar de volledige ESRS-rapportage tot wel 800 datapunten vereist, bevat de VSME – inclusief de Comprehensive module – slechts zo'n 60 kernpunten. Hiermee wordt de drempel voor het opstellen van ESG-rapportages aanzienlijk verlaagd, terwijl de focus blijft op relevante vergelijkbare data.  

Vrijwillig, maar waardevol 

Wat de VSME uniek maakt, is het vrijwillige karakter. Je krijgt als organisatie veel vrijheid om onderdelen weg te laten en niet elk datapunt vereist een onderbouwing die gecheckt moet worden door een derde partij. Dat lijkt vrijblijvend, maar maakt de VSME juist geschikt als eerste stap richting gestructureerde duurzaamheidsrapportage. 

Ook als jouw organisatie zelf niet CSRD-plichtig is, krijg je mogelijk wél vragen vanuit klanten die dat wél zijn. De VSME biedt een praktische manier om hierop voorbereid te zijn. 

Bij Kader gebruiken we de basismodule van de VSME in onze ESG MKB-scan. Voor organisaties die verder willen, dient de volledige standaard als uitgangspunt voor een proportionele ESG-strategie en –rapportage. 

Wat betekent dit voor jouw organisatie? 

De VSME biedt een laagdrempelige manier om ESG-inzicht te verkrijgen én om te voldoen aan de toegenomen informatiestandaarden binnen de keten. Benieuwd hoe jouw organisatie hiervan kan profiteren? Neem dan contact met ons op – we denken graag met je mee!

Meer informatie?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen of wil je weten hoe jouw organisatie strategisch met duurzaamheid aan de slag kan? Neem dan contact met ons op – we helpen je graag verder!

Contact
Klantcases

Ook interessant voor jou

Interieurbedrijf KEK certificeert zich voor de CO2-Prestatieladder niveau 3

Lees verder

Het CO2-Prestatieladder certificaat voor Voets Groep BV.

Lees verder

De Knegt & Leeflang werkt samen met Kader aan het verlagen van zijn CO2-uitstoot

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig