Het overkomt helaas vele bedrijven: opeens is daar die medewerker met lichte brandwonden, een gekneusde pols of een verloren vingerkootje. “Hoe heeft dit kunnen gebeuren? We werken toch veilig?”
Tja, je hebt vast wel serieus nagedacht over de veiligheid, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Jij en je team zijn immers bezig met jouw dagelijkse gang van zaken en letten niet tot in detail op ingewikkelde wetgeving en veiligheidseisen.
Begrijpelijk, maar dit moet echt anders vindt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Voorheen kon je na een bedrijfsongeval rekenen op een dikke boete van de Inspectie. Vervolgens moest je gaan investeren in nieuwe veiligheidsmaatregelen. Maar werkgevers hebben een ander duwtje in de rug nodig bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Het komende jaar experimenteert de insprectie daarom met een andere aanpak.
Nieuwe aanpak arbeidsongevallen
Na een arbeidsongeval helpt de Nederlandse Arbeidsinspectie je de toedracht te achterhalen tijdens een ongevalsonderzoek. Gaat het om een ongeval met licht letsel tot gevolg? Dan krijg je mogelijk geen boete maar moet je zelf aan de slag. De Inspectie vraagt je dan de toedracht van het ongeval in kaart te brengen en een verbeterplan op te stellen. Zo voorkom je dat het ongeval nog eens voorkomt.
Zelf een verbeterplan opstellen
De Nederlandse Arbeidsinspectie vraagt je op papier te zetten: wat ging er mis en hoe kun je dit ongeval in de toekomst voorkomen? De verbeterpunten pak je vervolgens aan. Jouw eigen onderzoek en verbeterplan wordt door de Inspectie beoordeeld. Soms komt er zelfs een inspecteur langs. Is er niets veranderd of zijn de verbeteringen niet effectief, dan kun je alsnog een boete krijgen.
Begin met een RI&E
Natuurlijk wil je veilige arbeidsomstandigheden garanderen, maar de Inspectie gaat geen verbeterplan voor je opstellen. Waar begin je?
Investeer om te beginnen in een grondige Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Dat is de thermometer van jouw organisatie als het gaat om veiligheid. Hiermee haal je alle risico’s en specifieke oplossingen boven tafel. Ook op het gebied van arbeidshygiëne, zoals de langetermijneffecten van fysieke belasting of blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Hiervoor worden de zogenoemde verdiepende RI&E’s gebruikt. Laat de RI&E uitvoeren door een (externe) veiligheidskundige, niet door een collega die wat tijd over heeft. Vreemde ogen kijken kritischer naar jouw beleid.
Veiligheidscultuur verbeteren
Vervolgens kun je een plan van aanpak maken. Wat ga je nu veranderen en wat kan eventueel tot volgend jaar wachten? En hoe staat het met jouw veiligheidscultuur? Jouw maatregelen hebben namelijk alleen effect als er voldoende draagvlak en veiligheidsbewustzijn is binnen de hele organisatie. Ook met deze ‘heropvoeding’ kan een onafhankelijke adviseur je helpen.
Door jouw beleid vervolgens periodiek te herzien en aan te passen aan de huidige omstandigheden, blijf je de veiligheid garanderen.
Wat een veiligheidsplan je oplevert
Een gedegen veiligheidsplan opstellen kost misschien wat tijd, maar het levert je ook veel op. Met een verbeterplan verklein je de kans op ongevallen, schades en verzuim. En naast gezonde medewerkers levert het je ook een efficiënter proces én een betere kwaliteit op. Bovendien ontwijk je met een goedgekeurd verbeterplan een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie.