Klantcase

Arbeidshygiënisch meetprogramma voor opdrachtgever in farmaceutische industrie

Sinds 2018 ondersteunt Kader een farmaceutisch bedrijf in het noordoosten van Nederland met arbeidshygiëne.

Consulting
Hulp bij jouw Arbeidshygiënische strategie

Voorbereiding, hygiëne en veiligheid zijn cruciale factoren in de farmaceutische industrie. Heb jij Arbeidshygiënisch advies nodig?

Neem contact op Advies is nooit ver weg
Arbeidshygiëne

Farmaceut

Sinds 2018 ondersteunt Kader een farmaceutisch bedrijf in het noordoosten van Nederland met arbeidshygiëne. Arbeidshygiënisch onderzoek brengt het risico op mogelijke gezondheidsklachten door blootstelling aan chemische, fysieke of fysische factoren in kaart. Onmisbaar bij bijvoorbeeld de productie van medicatie dus. Centraal in het project voor onze opdrachtgever staat een meetprogramma waarbij de (potentiële) blootstelling aan gevaarlijke stoffen middels metingen en modellering gedurende het gehele productieproces van medicatie wordt beoordeeld. 

De productie van medicijnen in bijvoorbeeld tabletvorm omvat verschillende processen zoals het afwegen, malen, granuleren en coaten van de tabletten. Bij veel van deze processen komen kleine hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrij. De focus van het meetprogramma ligt op de Active Pharmaceutical Ingredients (API’s). Deze stoffen vormen intrinsiek gezien het grootste gevaar. Om de gezondheidsrisico’s voor de betrokken medewerkers zo goed mogelijk te beoordelen, maken we de stofblootstelling bij al deze processen inzichtelijk. 

Vroege start voor optimale metingen 

In de functie van arbeidshygiënist verzorgt onze adviseur het gehele meetprogramma: hij stelt meetplannen op waarin zaken als meetstrategie, meetposities, procesbeschrijving en de planning aan bod komen. Vervolgens voert hij de bijbehorende metingen uit. Dit betekent dat hij vaak vroeg op locatie is om de meetapparatuur te kalibreren, de meetopstelling klaar te zetten en de medewerkers te instrueren. Nadat de metingen zijn uitgevoerd worden deze ter analyse aangeboden aan het interne laboratorium. De resultaten worden doorgerekend en getoetst aan de desbetreffende grenswaarde en worden in een adviesrapportage teruggekoppeld aan de opdrachtgever. 

Coronacrisis: ruimte voor andere projecten 

Door de coronacrisis kwam het meetprogramma stil te liggen, wat ruimte bood om andere projecten op te starten. Een van de belangrijkste projecten in deze periode was de implementatie van fittesten. Bij een fittest, ook wel face-fittest of pasvormtest genoemd, wordt aan de hand van een internationaal protocol beoordeeld of de adembeschermingsmiddelen goed passen (fit) en het juiste beschermingsniveau bieden. Voor onze opdrachtgever hebben we een training op maat gemaakt en zijn de interne Safety Champions getraind om de fittesten af te nemen. Dat de opdrachtgever veiligheid belangrijk vindt blijkt onder meer uit het aanstellen van deze ‘Safety Champions’: medewerkers die zich naast hun kerntaken bezighouden met veiligheid op de werkvloer. 

Occupational Health & Safety

Intensief toezicht of advies

Heb jij HSE Management, een Arbeidsygiënische strategie, intensief veiligheidskundig toezicht of advies nodig? Kader helpt je graag.  

Contact Help mij op weg
Safety First

Opdrachtgever stelt veiligheid en gezondheid medewerkers voorop 

Het gevaarlijke stoffenbeleid staat hoog op de agenda van onze opdrachtgever: het is vrij uniek dat er eigen meetapparatuur is aangeschaft en een uitgebreid meetprogramma kan worden opgezet. Gezien de gezondheidsrisico’s van de stoffen waar mee gewerkt wordt, is nauwkeurig en betrouwbaar inzicht in de blootstelling van vitaal belang. Met deze inzichten kunnen er gerichte (technische) verbeteringen worden doorgevoerd om de blootstelling verder te reduceren zodat de medewerkers van deze farmaceutische productiefaciliteit nu en in de toekomst veilig en gezond zijn en blijven. 

Actueel

Onze nieuwste artikelen

18/04/2024

Meld je aan voor het webinar cultuurverandering

Lees verder

Waarom het aanschaffen van een managementsysteem nuttig is voor jouw bedrijf

Lees verder
08/04/2024

Ben jij een curlingmanager (of heb je er een)?

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht