De meest gestelde vragen beantwoord

Alles wat je moet weten over de PSO

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een certificaat wat je als bedrijf kunt behalen om het sociale gezicht van je onderneming te laten zien. Maar wat is sociaal en inclusief ondernemen nou eigenlijk precies? Waarom is het belangrijk? En wat meet de PSO? In de onderstaande kennisclips geeft onze adviseur Anna antwoordt op deze en nog andere veelgestelde vragen. Scrol verder en leer!

Wat is sociaal en inclusief ondernemen?

Sociaal en inclusief ondernemen gaat om het bieden van gelijke kansen aan iedereen om zich te ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Ook wanneer er sprake is van een arbeidsbeperking, ziekte of wanneer mensen op een andere manier een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, zoals vluchtelingen. Door je bedrijf te certificeren voor de PSO laat je zien dat jij je inzet voor deze doelgroep en daarmee bijdraagt aan een inclusievere en diverse arbeidsmarkt.

Waarom is inclusief & sociaal ondernemen belangrijk?

Inclusief en sociaal ondernemen biedt meerdere voordelen. Het aannemen van mensen met een kwetsbare arbeidspositie creëert gelijke kansen en zorgt voor een grotere pool aan werknemers om uit te werven. In tijden van arbeidskrapte is dat geen overbodige luxe. Daarnaast helpt het om nieuwe werknemers aan te trekken. De huidige generatie kijkt namelijk naar meer dan alleen het kapitalistische aspect van een bedrijf. Ook versterkt het je reputatie en geeft het in veel gevallen korting of zelfs vrijstelling op de SROI.

Wat is de SROI?

SROI staat voor: Social Return On Investment. Deze regeling heeft als doel om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen uit kwetsbare groepen. Een aanbesteding kan bijvoorbeeld eisen dat ten minste 5% van de opdrachtsom wordt besteed aan de SROI. Door je voor de PSO te certificeren, kun je korting of zelfs vrijstelling krijgen van deze plicht. Je hebt hiermee immers al aangetoond dat jouw bedrijf zich al inzet voor kwetsbare groepen.

Wat is de PSO?

De Prestatieladder Socialer Ondernemen, oftewel de PSO, is een wetenschappelijk keurmerk wat is ontwikkeld door de TNO. De ladder bestaat uit diverse treden waarvan trede 3 – 30+ het hoogst haalbare is. Instromen kan op elk niveau. De PSO laat zien in hoeverre jouw bedrijf zich inzet voor sociaal ondernemerschap. Wanneer je het certificaat behaald hebt kun je dit gebruiken als bewijsmateriaal dat je aan de SROI eisen hebt voldaan of dat je er korting op kunt krijgen. Steeds meer aanbestedingen nemen alleen nog PSO gecertificeerde bedrijven in overweging. Het behalen van het PSO certificaat is daarom zeker de moeite waard!

Wat meet de PSO?

Wanneer je je wilt certificeren voor de PSO dan wordt er in een peiljaar gemeten hoeveel procent van de medewerkers afkomstig is vanuit kwetsbare groepen ten opzichte van het totale aantal medewerkers binnen de organisatie. Hierbij geldt dat het percentage werkgelegenheid wat aan kwetsbare groepen geboden wordt, wordt  gezien als de directie bijdrage. Het percentage wat wordt ingekocht bij PSO gecertificeerde of SW bedrijven wordt gezien als de indirecte bijdrage. Hierbij geldt dat wanneer een leverancier hoog op de ladder staat, dit zwaarder zal meetellen in de indirecte bijdrage. Naast de directe en indirecte bijdrage wordt er ook gekeken naar de kwalitatieve indicatoren binnen het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan hoe mensen uit de kwetsbare groepen worden begeleidt en hoe dit binnen de organisatie geborgd is.

Hoe kan Kader je helpen?

Ben je geïnteresseerd in het behalen van de PSO maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Kader kan je helpen! We adviseren je over hoe je medewerkers uit kwetsbare groepen het beste binnen jouw organisatie kan integreren. Ook pakken we het lijstje met kwalitatieve eisen erbij om te kijken of je hier al aan voldoet of dat er nog wat bijgeschaafd moet worden. Heb je al certificeringen die overlappen met de PSO? Dan helpen we je met het herschrijven zodat alles netjes op orde is op het moment van de audit. We stellen daarnaast samen met jou een plan van aanpak op, met doelstellingen die je nog kunt realiseren en vormen de bewijslast die de auditor graag wil zien. Het resultaat van al je inspanningen is een duurzame en veilige werkomgeving die gelijke kansen creëert voor iedereen. Met als kers op de taart een mooi certificaat!

Meer informatie?

Ben je overtuigd en wil je het traject voor de PSO certificering te starten? Of heb je na het zien van de filmpjes toch nog behoefte aan wat meer informatie? Wellicht specifiek gespitst op jouw organisatie? Neem contant met ons op. Onze consultants staan klaar om je te helpen.

Neem contact op
Actueel

Onze nieuwste artikelen

Vertrouwenspersoon; een nieuwe hype of een zegen?

Lees verder

Dit zijn de eisen voor een actuele Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E)

Lees verder

Deze missers wil je als inclusieve organisatie niet maken

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig

Stel een vraag

Contact

Velden met een * zijn verplicht