3 tips om als organisatie Cyberweerbaar te worden

Cyberveiligheid is net als privacy niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en vormt een vast onderdeel van jouw bedrijfsrisico’s. De coronacrisis vormde een nieuwe impuls voor cybercriminaliteit: waar branches als de horeca en retail het moeilijk kregen, boekte het digitale boevengilde meer succes dan ooit. Het vele thuiswerken op privé-netwerken en apparatuur maken het extra makkelijk voor kwaadwillenden toe te slaan en schade aan te richten. Het verkopen van gevoelige data, lamleggen van computernetwerken en afpersen van bedrijven als data gestolen is: risico’s voor jouw bedrijfscontinuïteit waar je onbedoeld mee te maken kunt krijgen. 

Cybercriminaliteit lijkt het nieuwe normaal. Dagelijks kunnen we lezen over hacks op banken, energiecentrales en grote webwinkels. Miljoenen Nederlanders worden geconfronteerd met phishingmails. Met een beetje pech overkomt het je dat jouw persoonlijke gegevens op straat liggen. 

Wat kun je doen om jouw cyberveiligheid te vergroten en ‘cyberweerbaar’ te worden?

1. Denk om fundamentele beveiliging

Beveilig jouw informatie zowel technisch als organisatorisch. Werk zoveel mogelijk met twee-factor-authenticatie; de tijden dat een complex wachtwoord volstond zijn voorbij. Zorg er altijd voor dat jouw belangrijke data op een andere locatie geback-upt is, zo voorkom je mogelijke schade bij een ransomware aanval. Helaas blijken jouw medewerkers alsnog de zwakke schakel te zijn in het hele proces. Zorg daarom voor een goede awareness bij de medewerkers. Wat jij en jouw medewerkers verder kunnen doen om je cybersecurity te vergroten leer je tijdens onze informatiebeveiliging opleidingen.

2. Risico’s beheersen met een managementsysteem

Door met een managementsysteem te werken zorg je ervoor dat informatiebeveiliging ingebed is in de gehele organisatie en continu verbeterd wordt. Zo inventariseer je doorlopend risico’s, zodat je maatregelen kan nemen om datalekken in de toekomst te voorkomen. Deze maatregelen kun je vormgeven en implementeren volgens de norm ISO 27001 of voor de zorg NEN 7510, waarvoor je ook gecertificeerd kunt worden. Ook voor jouw opdrachtgevers en cliënten geeft dat extra zekerheid dat hun gegevens veilig zijn in jouw handen.

3. Bundel krachten met concullega’s

‘Samen staan we sterk’ klopt waar het cyberveiligheid betreft volledig. Door bijvoorbeeld met collega-ondernemingen krachten te bundelen kun je weerbaarder worden. Je leert van elkaar en houdt elkaar scherp: met alle ontwikkelingen op cyberveiligheidsgebied wordt het steeds lastiger alles zelfstandig goed te blijven overzien. Om bij te dragen aan een grotere digitale weerbaarheid van Nederland en de kwaliteit en transparantie binnen de groeiende cybersecurity sector te verhogen sloot Kader zich aan bij belangenvereniging Cyberveilig Nederland.

Neem contact met ons op

Wil je persoonlijk advies over de cyberweerbaarheid van jouw organisatie en de stappen die je kunt ondernemen om deze te vergroten?

Contact opnemen
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden
Actueel

Gerelateerd nieuws

Zorgprofessionals voelen zich uitgeput: het belang van een goede RI&E in de zorg

Lees verder

De VSME: een praktisch startpunt voor duurzaamheidsrapportage

Lees verder
28/05/2025

Kennisevent Bouw & Infra op 3 juli: op naar een veilige, duurzame en digitale toekomst

Lees verder

Persoonlijk

Innovatief

Pragmatisch

Vakkundig